Hans Achterhuis  

Achterhuis, Hans

Emeritus hoogleraar Algemene Wijsbegeerte

Prof. dr. Hans Achterhuis studeerde theologie en filosofie in Utrecht en Straatsburg. In 1967 promoveerde hij op een studie over Albert Camus. Van 1973 tot 1990 was hij verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij van 1988 tot 1991 bijzonder hoogleraar in de milieufilosofie aan de Landbouw-universiteit van Wageningen. Van 1990 tot 2007 was Achterhuis hoogleraar Algemene Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. In 2010 werd Hans Achterhuis door o.a. Trouw en Filosofie Magazine uitgeroepen tot Denker des Vaderlands, een eretitel die hij in 2013 heeft overgedragen.

Naast talrijke publicaties in diverse wetenschappelijke en algemene tijdschriften en verzamelbundels, schreef Hans Achterhuis de volgende boeken: Utopie (2006), Met alle geweld (2008), De utopie van de vrije markt, (2010), Geloof in geweld (2021) en samen met Maarten van Buuren Erfenis zonder testament. Filosofische overwegingen bij de tien geboden (2015).

Zowel Met alle geweld als De utopie van de vrije markt werd bekroond met de Socrates Wisselbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van het jaar. 

Thomas More

Een hoorcollege over zijn leven en zijn werk Utopia
Door: Achterhuis, Hans
Prijs: € 10,00


In 2016 was het 500 jaar geleden dat Utopia van Thomas More verscheen. Een filosofisch én literair meesterwerk dat 500 jaar na dato nog altijd één van de bestverkochte en gelezen klassiekers is. Hans Achterhuis behandelt in .... Lees meer


Tien geboden revisited

Een hoorcollege over de betekenis van de Tien geboden toen en nu
Door: Achterhuis, Hans | Buuren, Maarten van
Prijs: € 40,00


Elk mens heeft behoefte aan moraal. De Tien geboden verschaften die lange tijd en gaven richting aan ons handelen. Zijn deze leefregels uit een premoderne samenleving nog nuttig voor nu en wat was de oorspronkelijke betekenis? .... Lees meer