┬ę Sigrid Sijthoff 2007

Doorman, Maarten

Filosoof en bijzonder hoogleraar aan de UvA

Maarten Doorman is filosoof, idee├źnhistoricus en schrijver. Hij is bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland: filosofie, kunst en literatuur. De leerstoel is vanwege het Duitsland Instituut Amsterdam gevestigd aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder is Doorman als filosoof verbonden aan de Faculty of Arts and Social Sciences van Maastricht University en doceert hij aan het University College Maastricht.

Hij was van 2000 tot 2004 bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Faculteit Letteren van de VU en van 2004 tot 2014 bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur bij Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Recente boeken van Doorman zijn Dichtbij en ver weg (2018), De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012), Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007) en De romantische orde (2004).

Zie ook www.maartendoorman.nlRousseau

Een hoorcollege over de uitvinder van het authentieke in onszelf

Door: Doorman, Maarten

Prijs: 18,00


Vanaf Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) zijn we in de greep van het verlangen naar echtheid en authenticiteit. Naar de natuur, naar spontaniteit, jeugd, vriendschap en liefde. Meer dan 300 jaar geleden werd Rousseau .... Lees meer


Het romantische bewustzijn

Een hoorcollege over de hedendaagse cultuurfilosofie van de romantiek

Door: Doorman, Maarten

Prijs: 27,50


We leven nog steeds in de romantiek. Onze cultuur is bezeten van het verlangen naar echtheid. Het verleden fascineert ons en we verlangen naar roes en het exotische. Een romantisch nationalisme bloeit .... Lees meer