Emmer, Piet

Emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden

Prof. dr. Piet Emmer studeerde geschiedenis en economie te Leiden. Hij was werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Economische Wetenschappen) en promoveerde aan die universiteit in 1974. Daarna was hij tot 2009 werkzaam aan de Universiteit Leiden, als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de Europese expansie en de daarmee verbonden migratie. Daarnaast was hij van 1 september 2005 tot 1 september 2007 als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Voorts was hij Visiting Fellow te Churchill College in Cambridge, het Wissenschaftskolleg te Berlijn en het Netherlands Institute for Advanced Study in Wassenaar. Als gasthoogleraar was hij verbonden aan de University of Texas, Austin, de Universität Hamburg en de Université de Bretagne-Sud. Lid van de redactieraad van het Journal of Imperial and Commonwealth History, Journal of Caribbean History, Jahrbuch für Geschichte Lateinamerikas), Studien zur historischen Migrationsforschung.

 

Publikaties: (eds), European Expansion and Migration (Oxford, 1992), The Dutch in the Atlantic Economy, 1500-1850 (Aldershot, 1998) en De Nederlandse slavenhandel, 1500-1850 (Amsterdam, 2000) en samen met Hans Wansink, Wegsturen of binnenlaten? Tien vragen en antwoorden over migratie (Amsterdam, 2005). In 2011 verscheen The Encyclopedia of Migration and Minorities in Europe (Cambridge) geredigeerd door Bade, Emmer, Lucassen en Oltmer. Piet Emmer is in 2004 benoemd tot gewoon lid van de Academia Europaea, waar hij voorzitter is van de sectie Geschiedenis en Archeologie en lid van het bestuur.

 Koloniale geschiedenis

Een hoorcollege over Nederland en de Europese expansie overzee

Door: Blussé, Leonard | Emmer, Piet

Prijs: 40,00


In de afgelopen 500 jaar is met schokken en stoten de basis gelegd voor de wereldeconomie zoals we die nu kennen. Tegenwoordig zijn alle landen van de wereld in meer of mindere .... Lees meer