Kanter, Wanda, de

Longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd

Wanda de Kanter is sinds 1990 longarts. Aanvankelijk in het VUMC en daarna 20 jaar in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. Zij richtte daar o.a. de Medisch Ethische Commissie op, waarvan zij jarenlang voorzitter was. Van 2013 tot 2021 werkte zij als long- oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Samen met collega-vriendin Pauline Dekker richtte zij de grootste rookstoppolikliniek van Nederland op en schreef zij het zelfhulpboek Nederland stopt! Met roken en het handboek voor hulpverleners Motiveren kun je leren. Sinds 2009 is zij voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, waaronder de onderzoeksjournalistieke website Tabaknee valt.┬áMet de Stichting Rookpreventie Jeugd voerden zij verschillende rechtszaken: tegen de overheid en een strafzaak tegen de 4 grote tabaksindustrie├źn.

Wanda de Kanter won vele prijzen, o.a. de Professor Muntendam prijs van KWF. In 2019 was zij zomergast bij Janine Abbring en in 2021 werd zij samen met Pauline Dekker geridderd als officier in de Orde van Oranje Nassau. Eind 2023 startte zij met Stichting Rookpreventie Jeugd het burgerinitiatief Nicotinee om de rook- en nicotinevrije generatie in een wet vast te leggen.

Kijk voor meer informatie op www.wandadekanter.nl

 

 

 De rooklobby

Een hoorcollege over de praktijken van de tabaksindustrie en de gevolgen voor mens en milieu

Door: Kanter, Wanda, de

Prijs: 10,00


Wereldwijd sterven jaarlijks 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken en een veelvoud van hen wordt ernstig chronisch ziek. Sigaretten zijn z├│ verslavend dat ten minste 60% van de kinderen die .... Lees meer