Klep portret

Klep, Christ

Publicist, gastdocent en commentator

Christ Klep studeerde aan de Stichting Opleiding Leraren in Utrecht (geschiedenis en Engels, 1982-1986), gevolgd door een studie aan de Universiteit Utrecht (specialisaties Oost-Europese studies en Ruslandkunde, contemporaine geschiedenis, internationale betrekkingen 1986-1988). Na een aantal jaren als docent te hebben gewerkt bij de Universiteit Utrecht (1988-1992), maakte hij de overstap naar het Instituut voor Militaire Geschiedenis (IMG, inmiddels NIMH) van het ministerie van Defensie. In 2001-2002 was hij onderzoeker bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING).

Sindsdien is Christ Klep freelance historicus-onderzoeker (onder andere voor het ministerie van Buitenlandse Zaken), universitair docent, consultant, publicist, tekstschrijver (onder andere voor de podcastserie Oorlog op de flank) en commentator in de media. Hij is columnist voor het tijdschrift Maarten! en vaste ontbijtgast bij het radioprogramma De Ochtend. Klep promoveerde in maart 2009 op het proefschrift Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies (Amsterdam, 2009).

Christ Klep specialiseerde zich in militaire geschiedenis en defensievraagstukken. Maar ook de internationale betrekkingen, moderne geschiedenis en politiek-maatschappelijke vraagstukken hebben zijn belangstelling. Recente publicaties zijn: We hebben alles onder controle. Risico en corona (Amsterdam, 2022), Van wereldmacht tot ‘braafste jongetje.’ Onze militaire identiteit door de jaren heen (Amsterdam, 2019), De oorlog van nu (Amsterdam, 2018, met R. Bijkerk), Dossier-JSF. Joint Strike Fighter, het megaproject, de politiek, de aankoop (Amsterdam, 2014), Uruzgan. Nederlandse militairen op missie, 2005-2010 (Amsterdam, 2011) en Van Korea tot Kabul. De Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945 (Den Haag, 2005) (met R. van Gils).Strijd!

Een hoorcollege over strijd en oorlog in multidisciplinair perspectief

Door: Klep, Christ

Prijs: 25,00


Oorlog is een bijzonder en paradoxaal fenomeen. Het roept tegelijk walging en fascinatie op. Oorlog was een inspiratiebron voor de beste wereldliteratuur én voor de meest afschuwelijke gruweldaden. Eén ding is duidelijk: .... Lees meer