Laura Starink

Starink, Laura

Onderzoeker en publicist

Laura Starink (1954) versloeg van 1987 tot 1991 als correspondent van NRC Handelsblad in Moskou de perestrojka van Michail Gorbatsjov en het einde van het communisme. Ze schreef daarover Een land van horen zeggen (1991). De recente ontwikkelingen in Oekraïne, het nieuwe machtsconflict tussen Poetin en het Westen, leidden tot haar laatste boek De schaduw van de Grote Broer (2015), genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Ze is regelmatig in Oekraïne.

Laura Starink studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte 28 jaar in uiteenlopende functies bij NRC Handelsblad. Zo was zij verslaggever, correspondent in Moskou, lid van de hoofdredactie en hoofdredacteur van het maandblad M, een voorloper van nieuwe journalistieke initiatieven als┬áDe correspondent. In 2008 verscheen┬áDe Russische kater, over de desillusies van Rusland.┬áDe laatste jaren werkt zij als zelfstandig publicist. Naast haar boeken over Rusland en Oost-Europa verscheen in 2013 haar alom geprezen familiegeschiedenis┬áDuitse wortels, het oorlogsverhaal van haar Duitse moeder uit Silezi├ź, geboren in een doorsnee familie in Hitlers Derde Rijk. Een Duitse vertaling is net verschenen (Meine Mutter aus Mikultsch├╝tz).

 Het Rusland van Poetin

Een hoorcollege over de historische ontwikkelingen van Rusland en Oekraïne

Door: Jansen, Marc | Krielaars, Michel | Smeets, Hubert | Starink, Laura

Prijs: 20,00


Rusland zit vast in een archaïsche machtsstructuur. De politiek in het Kremlin heeft heimwee naar de oude machtspositie uit de tijd van het communistische regime. Poetin lijkt te worden gedreven door wroeging .... Lees meer