Alex van Stipriaan  

Stipriaan, Alex, van

Emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof. dr. Alex van Stipriaan (1954) is historicus van het Caribisch gebied en de Caribische diaspora. Hij promoveerde in 1991 cum laude op een studie over de plantagekolonie Suriname tijdens de slavernij. Sindsdien beweegt hij zich op het snijvlak van geschiedenis, cultureel erfgoed-studies, antropologie en kunststudies. Hij is 34 jaar verbonden geweest aan de Erasmus Universiteit en werkte daarnaast ook lang bij het Tropenmuseum en enkele jaren voor het  Koninklijk Instituut voor Taal-Land- en Volkenkunde, KITLV. Inmiddels is hij formeel met pensioen, maar doet nog veel projecten, zoals tentoonstellingen, erfgoedonderzoek en debatten, vaak in relatie tot de post-koloniale samenleving en dékolonisatie. (zie www.alexvanstipriaan.com)

Hij heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis en cultuur van Suriname, evenals over de Nederlandse Cariben en cultuurprocessen in wat wel de Black Atlantic wordt genoemd. Speciale aandacht heeft hij voor Marrons in Suriname en de (hedendaagse erfenissen van) slavernij. Bekende boeken van hem zijn Surinaams Contrast (1993) over plantageslavernij; Op zoek naar de stilte (2007 met drie anderen) over sporen van de slavernij in Nederland; Zeg het met doeken (2012 met Thomas Polimé) over Marron textielkunst; Rotterdam in slavernij (2020), over slavernijgeschiedenis bezien vanuit één stad; en Antilliaans erfgoed (2021 met Gert Oostindie e.a.). 

Nederland & de slavernij

Een hoorcollege over de Nederlandse rol in de Trans-Atlantische slavenhandel
Door: Bijnaar, Aspha | Oostindie, Gert | Smeulders, Valika | Stipriaan, Alex, van
Prijs: € 27,95


In 2013 werd herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afschafte. In dit hoorcollege hoort u over de Nederlandse rol in de Trans-Atlantische slavenhandel: de grootste gedwongen .... Lees meer